Elämää
perhetilalla
Perhetilan omistavat Sauli Joensuu puolisonsa Anita Joensuun kanssa. Perheeseen kuuluu kolme tytärtä Ella, Maija ja Sanni. Joensuun tilalla työskentelee isäntäparin lisäksi yksi vakituinen työntekijä. Työvoima- ja koneurakointipalveluita ostetaan tarpeen mukaan, tietysti lähialueen yrittäjiltä.
Sauli on aloittanut viljelijänä vuonna 2006, jolloin tehtiin sukupolvenvaihdos Saulin kotitilalla. Alkuun toiminta oli viljan viljelyä ja liitännäiselinkeinoja. Anita tuli samoihin aikoihin kuvioihin mukaan ja haluttiin saada maataloudesta ympärivuotinen työpaikka sekä elanto kahdelle. Niinpä päädyttiin muuttamaan tuotantosuuntaa kasviviljelytilasta kotieläintilaksi.
Tilalle hommattiin ensimmäiset emolehmät ja lampaat syksyllä 2010. Ensimmäinen talvi oltiin vuokranavetassa. Tuotantorakennuksia ei entuudestaan ollut. Niitä piti alkaa rakentamaan. 2011 kesällä aloitettiin rakentamaan emolehmäpihattoa tyhjälle tontille, joka sijaitsee 1,5 km päässä kotitalosta.
Tuotantomuotona oli alkuun emolehmä- ja lammastuotanto. Emolehmien vasikat myytiin välitykseen. Vuonna 2013 rakennettiin lampola ja vuonna 2015 aloitettiin lihanautojen loppukasvatus, jolloin rakennettiin myös ensimmäiset loppukasvattamot. Samalla vasikoiden myynti lopetettiin ja alettiin kasvattamaan omien vasikoiden lisäksi myös välitysvasikoita teuraaksi.
Loppukasvatusta laajennettiin lisää vuonna 2018 rakentamalla uusi loppukasvattamo. Samalla piha-alueita asfaltoitiin ja rakennettiin varastohalli sekä erillinen sosiaalitilarakennus. Myös rehuvarastoja on rakennettu viime vuosina.
Lammastuotanto lopetettiin 2020 ja lampola muutettiin nautakasvattamoksi v. 2021-2022.
Rakentamisen lisäksi peltopinta-alaa on kasvatettu isommaksi sitä mukaa kun karjamäärä on lisääntynyt.
“TAVOITTEENAMME ON TUOTTAA SUOMALAISTA LIHAA
VIELÄ 30 VUODEN PÄÄSTÄ.”
Eläimet
Tilalla harjoitetaan loppukasvatusta sekä emolehmätuotantoa. Emolehmien vasikat kasvatetaan tilalla teuraaksi asti. Ostamme lisäksi välitysvasikoita kasvamaan teuraaksi A-tuottajien kautta.
Peltoviljely
Tilan peltoviljely tähtää siihen, että naudoille saadaan tuotettua kaikki ruokinnassa tarvittava säilörehu ja osa viljasta